Dansk Folkeoplysnings SamrådPrintvenlig udgave af siden Printvenlig

Her er du:


Biblioteker er frontløbere i brug af internettet

12. september 2002

Bibliotekerne rykker for alvor i kapløbet om borgerservice på nettet og viser, hvordan information og betjening kan gå hånd i hånd - og hvordan man kan forbedre allerede etablerede hjemmesider ved at videreudvikle netstederne.

Den flotte bedømmelse fremgår af det årlige kvalitetstjek af offentlige netsteder, Bedst på Nettet, i kategorien kulturinstitutioner. Hele tolv hjemmesider scorer topkarakteren fem netkroner; det er bibliotekerne i Helsingør, Silkeborg, Horsens, Gentofte, Frederiksberg, Fredericia, Kolding, Viborg, Løgstør, Herning og Søllerød samt Det Sønderjydske Landsbibliotek.

- Det er et flot resultat for bibliotekerne. Ikke mindst er det imponerende, at bibliotekerne på mange forskellige måder har vist, hvordan man kan gøre en hjemmeside overskuelig og brugerrettet, siger videnskabsminister Helge Sander.

Tallene viser, at mange biblioteker videreudvikler deres hjemmesider. Sidste år fik knap hver ottende bibliotek enten fire eller fem netkroner - i år er det to ud af fem, som scorer en af de to højeste karakterer i kvalitetstjekket.

Blandt de hjemmeside-kvaliteter, som fremhæves ved eksempelvis Helsingør Kommunes Biblioteker, er overskuelighed og brugervenlighed. Der er således særlige informationer rettet mod uddannelsessøgende, forældre og pædagoger, borgere som har besvær med at læse, fremmedsprogede mv. Et særligt hjørne på hjemmesiden, Boomerangen, er for de yngre brugere, som kan skrive - og læse andre jævnaldrendes - anmeldelser af forskellige bøger.

Sidste års vinder, Silkeborg Bibliotek, er stadig med i front og tilbyder børn en særlig søgemaskine, der tager hensyn til evt. problemer med stavningen.

Det er ikke kun de større biblioteker, som klarer sig flot - Aarslev Bibliotek er således også med blandt frontløberne på nettet. Blandt de øvrige kulturinstitutioner klarer eksempelvis Aarhus Teater, Det Kongelige Teater, Orlogsmuseet og Kunstmuseet Trapholt sig fint.

Nyheden stammer fra Videnskabsministeriet.