Dansk Folkeoplysnings SamrådPrintvenlig udgave af siden Printvenlig

Her er du:


De travle på jobbet arbejder også i fritiden

2. februar 2006

Omkring 1/3 af danskerne udfører frivilligt arbejde, herunder folkeoplysende aktiviteter. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. De frivillige findes i alle samfundslag.

Forældre med høj jobstatus
Ser man på forskellige grupper i befolkningen, er der især mange frivillige blandt dem med høj uddannelse, god indkomst og fuldtidsjob. De har travlt, men engagerer sig altså alligevel, skriver Socialforskningsinstituttet (SFI) i en pressemeddelelse.
 
Den hyppigste anledning til at påtage sig frivilligt arbejde er opfordringer fra andre.
 
”Det er især folk, der i forvejen har høj status, der får opfordringerne. På den måde kan man sige, at arbejdsmarkedets hierarkier reproduceres i civilsamfundet.” siger seniorforsker Inger Koch-Nielsen, SFI.
 
Bredere rekruttering til frivilligt socialt arbejde
På sundheds- og socialområdet udfører 6 pct. af befolkningen frivilligt arbejde. De frivillige her har en anderledes profil. Her spiller udannelse og jobstatus ingen rolle. Tværtimod er efterlønnerne relativt stærkt repræsenteret: 11 pct. af dem laver frivilligt arbejde mod fx 6 pct. af de selvstændige og funktionærerne.
 
Unge er lige så loyale som andre
1/3 af de unge deltager i frivilligt arbejde. Deres begrundelse for at deltage er oftest interesse for en sag eller aktivitet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de er mere individualistiske og ’zappende’ end tidligere generationer. De er lige så ’tro’ mod det frivillige arbejde som andre.
Der er ikke flere blandt dem end blandt andre, der udfører frivilligt arbejde, som har besluttet eller overvejer at stoppe med det. Det gælder ca. 1/4 af alle frivillige, uanset deres alder.

Rød PilResume af undersøgelsen
Rød PilDownload rapporten
Rød PilBestil rapporten