Dansk Folkeoplysnings SamrådPrintvenlig udgave af siden Printvenlig

Her er du:


Frie og gratis pc-programmer

28. august 2003

Torsdag den 28. august lancerer Nordisk Ministerråd på sit møde i Stockholm en fælles nordisk hjemmeside, hvor forbrugerne kan hente open source programmer til både privat og professionel brug.

www.nordicos.dk - lavet af Forbrugerinformationen i Danmark i samarbejde med de øvrige nordiske lande - giver forbrugeren mulighed for at hente gratis, frie programmer som alternativ til dyre, lukkede program-mer som for eksempel Microsofts Office-pakke og Adobes Photoshop.

Formålet med siden er at gøre det nemt for forbrugeren at få et overblik over, hvilke open-source programmer, der er til rådighed, og at gøre det nemt at hente og installere programmerne til eget brug.

www.nordicos.org kan forbrugeren vælge mellem programmer på forskellige temaer som hjemmebruger, børn, lyd, business og grafik, og der er også et helt tema om brug af styresystemet Linux.

Open source programmer distribueret til små sprogområder har den fordel frem for licensbaserede programmer, at brugerne selv kan gå ind i kildekoden i programmerne og forbedre dem for eksempel ved at oversætte programmet. Derfor er open source også vigtigt i små lande, der skal kæmpe for at fastholde en sproglig og national identitet.
Derved skal www.nordicos.org bidrage til at mindske afhængigheden af dominerende softwareprodukter med et de facto monopol og bygge videre på den placering, de nordiske IT-befolkninger i forvejen har.

Hjemmesiden www.nordicos.org præsenterer open source programmer på dansk, svensk, norsk, finsk, islandsk samt engelsk. Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråd med omkring 500.000 danske kr.

Kilde: Forbrugerinformationens nyhedsbrev

Mere information:
IT-chef Morten Ellegaard, Forbrugerinformationen, Danmark tlf. +45 32 66 90 49/+45 20 10 07 05 Email: me@fi.dk