Dansk Folkeoplysnings SamrådPrintvenlig udgave af siden Printvenlig

Her er du:


Stop volden mod kvinder

29. november 2005

Tre unge ambassadører for pigers rettigheder fra Nigeria, Tanzania og Uganda besøger i december Danmark. De er inviteret af Kvindernes U-landsudvalg, der markerer FN's internationale kampagne mod vold mod kvinder ved besøg af.

Det sker hver dag, overalt i verden. Kvinder og piger bliver slået, voldtaget, handlet - og givet bort til sex og slaveri, og alt for tidlige ægteskaber.
Kvinders og pigers kroppe bliver udnyttet som mål for krigshandlinger gennem massevoldtægter og fornedrelse.
Diskrimination og vold mod piger begynder fra de ligger i mors mave. I Asien mangler næsten 60 millioner piger og kvinder - fordi de fravælges og aborteres inden fødslen.  Eller efterlades til at dø som spæde.
Det sker indenfor hjemmets fire vægge, og det sker i samfundet, på skolevejen, på arbejdspladsen, alle steder.

Vold mod kvinder og piger er en alvorlig bremse på udvikling og fremskridt. 

  • Den forhindrer piger i at gennemføre deres skolegang
  • Kvinder og piger mister arbejdsevne og indtægt
  • Kvinder og piger udsættes for HIV smitte og andre seksuelt overførte sygdomme gennem voldtægter og seksuelle overgreb.
  • Kvinder bliver slået ihjel eller lemlæstet af en voldelig ægtefælle
  • Unge kvinder udsættes for psykisk og fysisk tortur eller dræbes som led i svigerfamiliers kyniske jagt på en bedre medgift.

Kvindernes U-landsudvalg markerer 16 dages kampagnen ved at sætte fokus på det lange seje træk for fremme af kvinders og pigers rettigheder og ligestilling.

Fra mandag d. 5. december til lørdag d. 18. december 2005 har Kvindernes U-landsudvalg besøg af tre unge kvinder og ambassadører for pigers rettigheder:

  • Esther Eshiet, 18 år, fra Girls´ Power Initiative, Nigeria
  • Batuli Bakari, 23 år, fra Women Fighting Hiv/Aids, WOFATA, Tanzania
  • Lydia Nakayenze, 21 år, fra African Women's Economic Policy Network, Uganda

Flakkebjerg Efterskole

De tre unge ambassadører for pigers rettigheder skal deltage i et dialogprojekt med danske unge på Flakkebjerg Efterskole ved Slagelse.
Her vil de med deres personlige historier og eksempler berette om pigers situation i forhold til tidlige ægteskaber, vold og seksuelle overgreb, handel med kvinder og piger, religion og kultur, kærlighed, Hiv/Aids, uddannelse og arbejde.
De vil også som unge kvinderettighedsaktivister demonstrere, hvordan rettigheder på papiret kan bruges til at kæmpe for reelle forbedringer og et liv med en uddannelse, fremtid og rettigheder - for både piger og drenge.

GIRL POWER med mening

De tre unge afrikanske kvinder kan opleves ved et offentligt arrangement i København d. 8. december 2005 kl. 20.00.  ”GIRL POWER med mening” , der desuden byder på showet ”OPSANGE med Helger” ved skuespiller og multikunstner Anne Marie Helger. 

Rød PilMere om kampagnen